Címkék

MORA Sopron

mora, sopron, biorezonancia, homeopatia, colon, kupuntura

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Megbántott a párom. De jó...

2014.11.23. 12:50 | ihorvath81 | komment

megbantott_a_parom.jpgMondott mostanában sértőt, bántót a társa? Akkor adjon hálát érte! Örüljön neki! Hadd magyarázzam ezt meg!

"Jaj de fáj!" Amikor a társunk olyat mond nekünk, ami fáj, akkor - saját tapasztalatomból is :) - tudom, hogy ilyenkor mit szoktunk csinálni. Elkezdünk a fájdalmunkra figyelni. Magunkra. Belülre. Merthogy mi is szokott fájni? Sokszor az fáj, ahogy a társunk mondja. A stílusa. A hangneme. Az időzítése. Tehát nem a tea ízével van a bajunk, csak azzal, hogy az túl hideg vagy túl forró. Aztán persze sokszor az is fáj, amit mond a társunk. Vagy azért, mert igaza van, vagy azért, mert úgy érezzük, hogy nincs is igaza. Ilyenkor tehát a tea nem ízlik: rossz az ízesítése, vagy pedig mi vagyunk túl válogatósak. Hogy mi a bajunk a teával, valójában teljesen mindegy. Az igazság az, hogy nem számít, mi fáj nekünk a társunk szavaiból. Mert nem ez a lényeg. Nem ez a nagy kérdés egy ilyen helyzetben. De akkor mi? Az, hogy hogyan reagálunk ilyenkor! Gondoljunk csak bele! Ha ilyenkor a fájdalmunkkal vagyunk elfoglalva:
- tudunk-e figyelni a társunkra?
- tudunk-e békésen válaszolni és érdemben beszélgetni a másikkal?
- meg fog-e oldódni a probléma, amit a társunk ecsetel?
Nem!

Amire figyelni kell: Igenis kezdjünk el mostantól figyelni arra, hogy a bántóan megfogalmazott megjegyzés esetén mondjuk ezt magunknak:
"Nem a magam fájdalmára figyelek, hanem most végiggondolom:
- Vajon miért mondta ezt a párom?
- Mire van szüksége?
- Mitől lenne boldogabb?
- Mi hiányzik neki?
- Hogyan szerethetném még jobban?"

A másik bántó mondatainak a legtöbb esetben nem a bántás a célja! Valamit ki akar fejezni felénk! Törekedjünk tehát a fájdalmunkról levenni a tekintetünket, és arra figyelni, amit a társunk a sértő, bántó mondatával jelezni akar felénk. (Ha ez nem megy rögtön, akkor vonuljunk el 5 percre, és akkor térjünk vissza és válaszoljunk, amikor már nem a fádalmunk irányít bennünket!) Tudom, hogy ez eleinte nem könnyű, de valójában örülhetünk, hogy a társunk megsértett! A társunk kritikái, bántó mondatai elsőre nem igazán tűnnek ajándékoknak, de ha jobban belegondolunk, valójában mégis azok! Hiszen a társunk nem érzi jól magát a kapcsolatban, és ezt előhozza, jelzi! Micsoda ajándék! Ó, hogy hány kapcsolat megy tönkre azért, mert az egyik fél nem mond semmit, amikor baja van!
De! Ugyanannyi kapcsolat megy tönkre azért is, mert az egyik fél mond valamit, de a másik csak a fájdalmába menekül. Úgyhogy a labda nálunk van: amikor a társunk valamilyen bántó dologgal nekünk támad, akkor elénk kerül egy fájdalmas pont a kapcsolatunkban, amiről tudunk és megoldhatunk! Örüljünk neki és beszéljünk róla érdemben!

Dr. Mészáros Ádám
párkapcsolati mediátor

Címkék: Elmélkedés

süti beállítások módosítása